Σελίδες

Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2013

Ανατομία του χιπ-χοπ beat (Δεύτερο μέρος - περίπλοκες παραγωγές)

Συνεχίζω που το πρώτο μέρος...

Πάλε εν κείμενο που αφορά πολλά λλίον κόσμο.

Άμαν άρκεψεν μες τα 70s οι πρώτες "παραγωγές" στην ραπ ήταν ο Ντίτζεϊ που ελουππάρισκεν το break που κάποιον δίσκο maually. Θκυο πικαπ τζαι έναν μίξερ, ζωντανά. Άρα ήταν περιορισμένοι γιατί εμπορούσαν να παίζουν μόνον μιαν λούπα.

Σταδιακά εμφανιστήκαν μηχανήματα που εφυλάαν ήχους μέσα (πριν τα κομπιούτερς) τζαι ενώ στες αρκές ήταν πολλά περιορισμένη η μνήμη τους, με την πάροδο του χρόνου επολλήναν οι δυνατότητες τους.

Σήμερα ακόμα τζαι το πιο φτηνό PC μπορεί να επεξεργάζεται μιαν φάουσα λούπες τζαι ήχους ταυτόχρονα.

Όπως είδαμε στο προηγούμενο μέρος, κάποιοι επροτιμήσαν να μεν το εκμεταλλευτούν τζαι επιμέναν πας σε πιο μινιμαλιστικές παραγωγές της μιας λούπας.

Άλλοι εκάμαν τες περίπλοκες. Να κάμω μιαν απόπειρα να εξηγήσω πέντε πράματα:


Νάμπερ 1

Έναν πολλά κλασσικό κομμάτι του Muggs, μιου που τους αγαπημένους μου παραγωγούς στες χρυσές του εποχές.

Cypress Hill - How I Could Just Kill A Man (Prod DJ Muggs 1991)
Υπάρχει τζαι δαμέ το ινστρουμένταλ.

Η δομή του:
[intro]  ->  [Α]  ->  [Α+ρεφραίν]  ->  [Α]  ->  [Α+ρεφραίν]  ->  [Β]  ->  [Γ]  ->  [Α]  ->   [Α+ρεφραίν]

Το intro εν 1. τα ντραμς, 2. το κατσιάρισμα που πάνω, τζαι 3. η φωνούα που λαλεί uh.

Το Α μπαίννει πρώτη φορά στο 0:19. Εν όπως το ίντρο αλλά έσιει τζαι 4. την κύρια την λούπα με το μπλούζικο το μπάσο & την κιθάρα.

Το ρεφραίν μπαίννει στο 0:47 τζαι εν όπως πριν μαζί με 5. την κιθάρα του Χέντριξ (μια που τες πιο πορωτικές λούπες όλων των εποχών), 6. άλλη φωνούα που λαλεί what does it all mean, 7. άλλη φωνούα κάποιου που τσιριλλά

Το Β εν 8. η πρώτη ξεκάρφωτη αλλαγή στο 2:22

Το Γ εν 9. η δεύτερη ξεκάρφωτη αλλαγή στο 2:43

Πιστεύκω εξήγησα τα όσον καλλύττερα μπορώ.
Άρα
έχουμε 9 λούπες τζαι ήχους συνολικά που μπαιννοφκαίννουν τζαι εναλλάσσονται. Το κύριο μέρος, που εν οι πρώτοι τέσσερις ήχοι, εν πηαίννει συνέχεια το ίδιο. Κάποτε  σταματά το κατσιάρισμα τζαι μετά ξαναμπαίννει, το ίδιο τζαι η φωνή, τζαι σε 1-2 φάσεις κόφκουνται τζαι ξαναμπαίννουν τα ντραμς ή η κύρια λούπα.

Τούτες οι μιτσιές οι αλλαγές, συν οι μεγάλες οι πιο ξεκάρφωτες, εν η μισή τέχνη του ινστρουμένταλ.

(Το Insane in the Brain παρεπιπτώντος έσιει πολλά παρόμοιο μοτίβο: ντραμς, μπάσο, φωνή, κατσιάρισμα (αππάρου), λούπα φασαρία στο ρεφραίν, τζαι ξεκάρφωτη λούπα μετά το δεύτερο ρεφραίν. )

Νάμπερ 2

Έναν λλιόττερο γνωστό κομμάτι του Prince Paul, παραγωγού σχετικά υποτιμημένου ενώ ήταν που τους καλλύττερους:

Prince Paul ft Sadat X, Xzibit & Kid Creole - Handle Your Time (Prod Prince Paul 1999)
Τζαι το ινστρουμένταλ του δαμέ.

Η δομή:
[Α]  ->  [Β]  ->  [Α (ρεφραίν)]  ->  [Β]  ->  [Γ]  ->  [Β]  ->  [Α (ρεφραίν)]

Στο Α εν 1. η πρώτη λούπα κάποιου έγχορδου που θυμίζει λλίον μπουζούκκι

Άμαν μπαίννει το Β στο 0:12 αλλάσσει η λούπα τζαι μπαίννει 2. άλλη λούπα με έγχορδο πάλε μαζί με 3. τα ντράμς. Κάποτε η λούπα του 2 κάμνει γύρισμα.

Στο 1:23 ξαναμπαίννει το Α για το ρεφραίν, έσιει τζαι 4. μιαν γεναικεία φωνή που λαλεί οοοουυυυυ

Στο 2:04 εν η ξεκάρφωτη αλλαγή, το Γ, που εν 5. η λούπα που θυμίζει κάτι σαν ορχήστρα που σαούντρακ έργου τζαι 6. διάφορες φωνές

Μετά πίσω στο Α ως το τέλος.

Εχτός που τες αλλαγές στην κεντρική λούπα έσιει πολλήν παιχνίδιν πας τα ντραμς. Έσιει θκυο διαφορετικούς ήχους στο snare, έναν που εν πιο απαλό τζαι άλλο που κλωτσά παραπάνω τζαι ακούεται όπως την ππουνιά του streetfighter. Κάποτε αφήννει το έναν κάποτε το άλλον. Παίζει κάτι αντίστοιχο στην μπότα. Επίσης μες σε ούλλον το κομμάτι μπαιννοφκαίννουν 7. διάφοροι ήχοι που μου θυμίζουν πουτζείνα τα κρουστά που τα τρίφκεις ή τα σούζεις κτλ.


Ε νομίζω τούτα τα θκυο τα παραδείγματα εν υπεραρκετά για να μεταφέρω το ππόιντ μου. Σύγκρινε με το προηγούμενο μέρος. Εν ούλλα ωραία τζαι στο πρώτο μέρος αλλά τούτα στο δεύτερον, εξαιτίας των αλλαγών, έχουν περισσόττερην κίνηση τζαι βαρκέσαι τα πολλά πιο λλίο.

Ήταν να ανεβάσω καμιάν τζινούρκα που τες δικές μου για τούτον το κείμενο αλλά δυστυχώς εττίλλαρεν το zip drive τζαι εν ημπορώ να δουλέψω το μηχάνημα μου. Άρα για παράδειγμα κυπριακό με πολλές αλλαγές στην παραγωγή απολαύστε τούτην την κομματάρα:

Αρχάγγελος & Πονοκέφαλος - Ο Άχρηστος (Παραγωγή Αρχάγγελος (Βάγγος) & Πονοκέφαλος (Mike Wildcut) 2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: