Σελίδες

Πέμπτη, Οκτωβρίου 03, 2013

Σκέψεις για την τέχνη του DJ: Α. DJs & Selectors

1.
Γεννικά μιλώντας η αντίληψη που έσιει ο κόσμος για τους DJs περιφέρεται μεταξύ θκυο άκρα. Η μια εν η υποτίμηση - ότι "σιγά ίνταμπου κάμνουν δηλαδή, απλά αλλάσσουν τραούθκια". Που την άλλην εν η υπερτίμηση, δηλαδή να έχουν τον DJ τζειπάνω σανπως τζ'εν κάποιος ιδιοφυίας δημιουργός ισάξιος με τον καλλύττερο οργανοπαίχτη ή συνθέτη.

Τζαι τα θκυο ισχύουν δηλαδή. Έτυχεν πολλές φορές νάμαι κάπου τζαι να παίζει (τζαι καλά) DJ κάποιος τζαι τζείνον που κάμνει εν διαφέρει καθόλου που έναν playlist πας το iTunes. Μα καθόλου όμως. Καμιάν φορά τζαι shuffle να του έβαλλες εν νάφκαιννεν καλλύττερο. Τζαι πάλε που την άλλην έσιει DJs που εν άρρωστοι τζαι δουλεύκουν την τέχνη τους ούλλη μέρα τζαι ναι εν ισάξιοι με ττοπ μουσικούς. Εν πολλά σπάνιο όμως. Πόσον μάλλον στην Κύπρο.

2.
Έσιει πολλήν διαφορά μεταξύ DJ τζαι Selector. Εγώ η αλήθκεια να λέγεται τα τελευταία χρόνια είμαι κάπου μεταξύ των θκυο.

Ο Selector εν τζείνον που λαλεί το όνομα, εν τζείνος που επιλέγει τραούθκια. Η τέχνη του εν απλά να θκιαλέει τραούθκια τζαι να τα βάλλει σε σειρά, χωρίς τεχνική, χωρίς μιξάρισμα. Εν έσιει απαίτηση τεχνικά... Το μόνον που θέλει εν α. καλό γούστο τζαι β. μιαν αίσθηση του τι τερκάζει τζείνην την ώρα. Μετά το επόμενο βήμα εν γ. πρωτοτυπία, δηλαδή τα τραούθκια που θκιαλέει να τα ήβρεν ο ίδιος τζαι να κάμνει μιαν ιδιαίτερη προσπάθεια να βρίσκει κομμάθκια που εν παίζουν άλλοι.

Ο DJ εν τζείνος που εφαρμόζει τεχνική. Δηλαδή καταρχάς μιξαρίσκει τα beats μεταξύ τους, τζαι επίσης συμπεριλαμβάννει τα άλλα κόλπα όπως σκρατσιάρισμα, κόλπα με διπλούς δίσκους τζαι ούτω καθεξής.

Το τελευταίο μιξ που ανέβασα "The Magician" ξεκινά με κανονικό DJing για το πρώτον μισάωρο περίπου, τζαι μετά τα τελευταία 20 λεπτά εν απλά Selecting. Δηλαδή τζαμέ στο τέλος εκαμα προσπάθεια στο να τερκάζουν τα κομμάθκια σε ύφος, ενέργεια & θεματολογία αλλά εν αμιξάριστα.

Το προηγούμενο μιξ που έκαμα για το Παράδιο εν DJing που την αρκή ως το τέλος.

3.
Αλλά γεννικά παίζει σύγχηση πας το θέμαν. "Ούλλοι εγινήκαν μου DJs" όπως μουρμουρούν πολλοί. Ακόμα τζαι αν εν μιξάρουν λαλούν πως εν DJ. Ή χρησιμοποιούν Traktor ή Virtual DJ που μιξάρουν μόνα τους... εν οκ αν είσαι μιτσής τζαι τωρά μαθαίννεις, τζαι εν έσιεις λεφτά για εξωπλισμό, ναι δικαιολογείσαι... αλλά αν αυτοαποκαλείσαι DJ τζαι εν ημπορείς να μιξάρεις θκυο τραούθκια με τον παλιό τρόπο πας τα headphones είσαι πολλά λλίος. Τζαι όσοι ασχολούνται σοβαρά ξέρουν το.

Για να εξηγιούμαι όμως, εν υποτιμώ τους Selectors. Γεννικά το selection εν πιο σημαντικό που την τεχνική. Αν εν μαλακίες τα τραούθκια σου όσον καλά τζαι να τα μιξάρεις πάλε μαλακία εν νάναι. Τζαι που τες καλλύττερες νύχτες που επέρασα έξω στην Κύπρο ήταν στους Roots Crew ή στον Αντωνάκη. Που εν Selectors που απλά παίζουν ψαγμένα γαμάτα πράματα. Αλλά το σημαντικό εν ότι ξέρουν ινταμπου ένει. Εμιλούσαμε για Ντιτζεϊλίκκι με τον Αντωνάκη πριν κανέναν μήνα τζαι αμέσως είπεν μου "εγώ εν τζαι είμαι DJ"... Το ίδιον τζαι ο Πίκπας ασπούμεν.

Εν καλά να ξέρει ο καθένας τι ένει.

9 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Τζιαι φυσικά... άλλο ο ΝτιΤζέι του ραδιοφώνου, άλλο του εβέντ σε κλαμπ ή λάουντζ με τον ίδιο ως επίκεντρο τζιαι άλλο τζείνος στη μπιραρία.

Άλλο π.χ. να προσπαθείς να συντονιστείς με το "πικ" του μαγαζιού μέσα στο πλαίσιο της φυσιογνωμίας του (δλδ. των πελατών του) διότι πρέπει να πουληθούν οι μπίρες... τζιαι άλλο το να επικεντρώνεσαι στην προώθηση του ονόματος σου γιατί το κύριο ζητούμενον εν η μαζική προσέλευση.

Είπαμε βέβαια.. υπάρχει τζιαι η άλλη οπτική: να παίρνεις τους ακροατές/θαμώνες σε "τριπ" χωρίς κατ' ανάγκη να έχουν "φάει/καπνίσει τίποτε". Τούτος εν ο ορισμός που μου αρέσκει παραπάνω... αν και δεν είναι ο πιο πρακτικός.

Όι, εν είμαι Ντι-τζεη... την τελευταία φορά που το έκαμα ήταν με κανονικά ντεκς βινύλιου στο "ροκ-κλαμπ". Νάκκορυρίν τον "παραγωγό" κάμνω τον όμως με προ-κατ μιξαρίσματα για παρέα που έχει μπιραρία. Εξηγώ του βέβαια ότι άμαν έχει κόσμο πρέπει να κινείται που το ένα στο άλλον... αλλά...

Μάγος είπε...

Γεια σου φίλε Αγρινό. Αν θυμούμαι καλά εσύ εν κυρίως ροκ που έπαιζες ... άρα βασικά εν σε αφορούν οι διάφορες τέχνες (με βασική το μιξάρισμα-beatmixing) που εν τζαμέ που τραβώ την διαχωριστική γραμμή μεταξύ DJ τζαι Selector... Άμαν αλλάσεις τραούθκια με fade-in/fade-out τότε θεωρώ το Selection τζαι οϊ ντιτζεϊλίκκι, εν τούτον που έθελα να πω. Κατακρίβεια εν πολλοπάει της ροκ το μιξάρισμα, πάει του παραπάνω το στυλ του Selector.

Οόσον για την άλλη οπτική που λαλείς για το τριπ, συμφωνώ απόλυτα μαζίν σου, η φάση ούλλη εν να καθοδηγάς το τριπ τζαι να φτιάχνεις μιαν συγκεκριμένη διάθεση χωρίς να χρειάζουνται ουσίες.

the Idiot Mouflon είπε...

Τότες... δλδ. την προηγούμενη χιλιετία, στη Κύπρο μετά βίας επέρναν στους "ροκάδες" η σμίξη του ροκ με άλλα στοιχεία τύπου Aerosmith/Run DMC... οπόταν για σκρατς κλπ. ούτε λόγος.


Μπορείς όμως -πλεον -κυρίως με ντίτζιταλ τεχνολογία (αλλά τζιαι με βινύλιο για τους πιο επιδέξιους) να μπλέξεις δυο τραγούδια εναλλάξ π.χ Megadeth με Black Sabbath, πράγμα που έχω κάμει αλλά σε προ-κατ μιξαρίσματα.

Ναι, 'σελεκτορ" αν και προτιμώ τον όρο "παραγωγός' εγώ... που ίσως να ετέρκαζε τζιαι σε ορισμένους Ντι-Τζει που κάμνουν τους βιρτουόζους ενώ εν ούλλα προ-κατ (δηλαδη προ-κατασκευασμένα που έσσω)
Υπόψη σου όμως ότι αρχικά ο όρος Ντι-Τζει εν τον "σελέκτορ" που εννόα. (Στις discotheque τζιαι στα ράδια έννεν disc jockey που είχε;)


[Θυμούμε το 96-97 που είδα στο Βερολίνο Ντι-Τζει ηλεκτρονικής μουσικής να τα κάμνει ούλλα ενώπιον Θεού και Ανθρώποων... τζιαι τα γέλια που με επιάνναν μετά όταν έβλεπα στη Κύπρο κάποιους να παίζουν ΣιΝτι άλλων με έτοιμα τζιαι να κάμουν τους "καμπόσους"].

Το παίξιμο με τα μπιτς... για τη ροκ σημαίνει ότι εν να τα βάλλεις ούλα στο μπιτ του "μπλακ μπέττι" (εν θυμούμαι ίντα time signature ένει, πιθανότατα στο αντιπεθάστετατο -για μένα -4/4)... οπόταν... άστο...

the Idiot Mouflon είπε...

PS. άτε κανεί, παώ για τεκίλες...

Μάγος είπε...

Ναι όντω ο όρος DJ εν που τζείνους του ραδίου που άρκεψεν που απλά εβάλλαν τραούθκια τζαι εμιλούσαν στα διαλείμματα. Έπιαεν άλλην έννοια που την δεκαετία του 70 τζαι μετά όμως τζαι πλέον εγώ τουλάχιστον ταυτίζω το με το μιξάρισμα χορευτικής μουσικής κυρίως.

Παράξενο που βρίσκεις αντιπαθέστατο το 4/4 ... έννεν μόνον το μπλακ μπέτι αλλά σχεδόν ούλλη η ροκ (τζαι σχεδόν όυλλες οι μουσικές με ρίζες μπλουζ... με εξαίρεση την τζαζ αλόπως) που έχουν ρυθμό 4/4.
Αλλα αν θυμούμαι καλά που άλλον σχόλειο που άφηκες πιο παλιά εν σου πολλοαρέσκει γεννικά η χορευτική μουσική.

the Idiot Mouflon είπε...

Τα 4/4 εν μπιτ για εργοστάσια τζιαι για να κουρτίζεις ρομποτάκια. Άποψη μου.

Βέβαια... αν η "υφή" του τραουθκιού έχει χίλλια θκυό άλλα σκατά που το κάμνουν ενδιαφέρον τότε κάλλιστα μπορώ να προσπεράσω τα 4/4.
Πράγμα που γίνεται πιο έυκολο με κιθάρες (συγχορδίες, βάθος ήχου) ή με ηλεκτρονική μουσική που δεν περιορίζεται στα απλά μπλινγκ-μπλονγκ που είχεν η Χάους των 90'ς κλπ...

Που μπάντες που χρησιμοποιούν "8μπιτ" (όπως πέρσυ οι Μπάρμπαρα'ς ΣτρέητΣον στην Αρμίνου... ως το νταμπ-στεπ (αν τζιαι παραχέζουν το)... βρίσκεις περιπτώσεις που τα 4/4 δεν γίνονται εμπόδιο...

Χορευτικοί εν τζιαι οι Ρόλλινγκ Στόουνς άμα θέλουν.

Τούτοι οι όροι, π.χ. "χορευτική μουσική" εν καλοί για να συνεννοούμαστεν οι μουσικόφιλοι τζιαι να κάμνουν τη δουλειά τους οι μουσικο-δισκο-κριτικοί... αλλά 'εν εν' για να τους παίρνουμεν πολλά στα σοβαρά. Άποψη τζιαι τούτον.

Μάγος είπε...

Αγρινό σαν να εσυγχίστηκες για τα 4/4

τζαι τούτον εν 4/4
http://youtu.be/d6_HgxuB5P4

τζαι τούτον ένει
http://youtu.be/1jBb5tAUgfk

Τζαι γεννικά ούλλη η ροκ ουσιαστικά με εξαίρεσν τα πολλά πειραματικά

Μάγος είπε...

Άλλον το 4/4 τζαι άλλον ο μηχανικός ρυθμός της house πχ αν εν τούτον που εννοούσες. Επειδή μόνο έτσι φκάλλω νόημα που τζείνον πού γραψες

the Idiot Mouflon είπε...

Ναι, η βάση τους εν τα 4/4 αλλά με τους χρωματισμούς κλπ. (τουμπερλέκι ή ότι άλλο ένει στο ελληνικό π.χ) γίνεται μια χαρά ανεκτό.

Εννοώ το ξερό 4/4 τύπου "ντουπ ντουπ ντουπ ντουπ".

Στο γενικότερο χώρο της ροκ υπάρχουν τζιαι άλλα μπιτ (πχ. προγκ ροκ, μαθ ροκ, μέταλ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_musical_works_in_unusual_time_signatures)... αν και άνετα κάποιοι μπορούν να κάμουν θαύματα με βάση 4/4 και/ή με αλλαγές και παραλλαγές.

Χμμμ... ψιλοάσχετο αλλά... τι μου αθθύμισες τωρά:

http://www.youtube.com/watch?v=1LLAN29W-4w

Αρέσκει μου ο τρόπος που κάμνουν κονστρακτ-ντικονστρακτ!