Σελίδες

Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2013

Ανατομία του χιπ-χοπ beat (Πρώτο μέρος - απλές λούπες)

Τούτον εν το πρώτον που τρία μέρη. Το αρχικό ερέθισμα για να το γράψω ήταν η ερώτηση του Σαββή στο "το Μυαλό σου ξεβουλώνει". Αλλά γεννικά αφορά τα ινστρουμένταλ & το beatmaking γεννικά. Αφορά πολλά λλίον κόσμο δηλαδή.

Πρώτον παράδειγμα:


Gangstarr - B.Y.S. (Prod. DJ Premier 1992)

Τί προσέχουμε για το ινστρουμένταλ; Εν το ίδιο πράμα που την αρκή ως το τέλος. Έσιει καμιάν παύση ποδα ποτζεί. Τζαι στο ρεφρέν ο Πρεμιέρας σκρατσιάρει ατάκες που άλλα τραούθκια. Εχτός που τούτον εν η ίδια λούπα που την αρκή ως το τέλος - τζαι εν μια λούπα, τα ντραμς & το πιάνο έννεν ξεχωριστά. Έ την πηγή δαμέ.

Δεύτερον παράδειγμα:


Cappadonna ft. Ghostface - 97' Mentality (Prod. RZA 1997)

Το ίδιο με πριν. Μια λούπα που την αρκή ως το τέλος, με καμιάν-θκυο παύσεις. Πάλε τα ντραμς εν μες την λούπα, έννεν ξεχωριστά. Πηγή δαμέ.

Τρίτον παράδειγμα:


Showbiz and AG ft Big L, Lord Finesse & O.C. - Dignified Soldiers (remix) (Prod. Showbiz 1998)

Δαμέ πάλε εν η ίδια λούπα που την αρκή ως το τέλος, με παύσεις μέσα μέσα. Η διαφορά εν ότι τα ντραμς εν προγραμματισμένα ξεχωριστά τζαι παίζουν σε ξεχωριστό κανάλλι που την λούπα, γιαυτό κάποτε φκάλλει τα ντραμς χωρίς να σταματά η λούπα. Επίσης έσιει ελάχιστες παραλλαγές στα ντραμς.

Τέταρτον παράδειγμα:


GZA - Liquid Swords (Prod. RZA 1995)

Το μόνον που έσιει λλίην αλλαγή. Πρώτα εν ο μονόλογος του μιτσή που το έργο. Μετά στο 1:20 μπαίννει η εισαγωγή.  Στο 1:30 μπαίννει η κανονική η λούπα. Που τζαμέ ως το τέλος εν η ίδια λούπα χωρίς αλλαγή εχτός που παύση. Όπως τα πρώτα θκυο η λούπα εν μαζί με τα ντραμς, η πηγή που εσαμπλάραν εν δαμέ. Εν λουππαρισμένο τζαι λλίον παραθκιάνταλα αν το ακούσεις προσεχτικά.


Εν δυνατά κομμάθκια τζαι τα τέσσερα. Εν οι ρίζες της ραπ τούτον, κάποτε ο DJ ελουππάρισκεν τον ίδιο δίσκο θκυο φορές τζαι οι εμσίς ετζιλούσαν που πάνω. Μετά άλλαξεν η τεχνολογία τζαι εν ήταν ανάγκη να γίνεται με θκυο πικ-απ. Τούτα τα κομμάθκια εν απλά τζείνον που ένει, μια λούπα για να τζιλούν οι εμσίς που πάνω.

Η διαδικασία για να τες κάμεις εν σύντομη.

Αλλόναν παράδειγμα:


Επόμενο μέρος εν ναν τζείνα που εν πιο περίπλοκα τζαι λλιόττερο μονότονα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: