Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

Σαρανταπεντάρκα - Μέρος Β

(συνεχίζεται που το πρώτο μέρος)Ωραίον φιλμάκι του U Roy που το 1968, μεγάλος θυσαυρός το ίντερνετ ώρες ώρες. Ο U Roy ήταν DJ στην Τζαμαϊκα - όπου ονομάζουν Selector τζείνον που θκιαλέει τα τραούθκια τζαι βάλλει τους δίσκους να παίζουν, ενώ DJ ονομάζεται τζείνος που κουμαντάρει το μικρόφωνο τζαι μιλά του κόσμου, όπως κάμνει στο βίντεο ο U Roy. Τούτος ο τρόπος ομιλίας που έννεν ούτε τραγουδιστός ούτε ραππάρισμα ονομάζεται "toasting". (Άλλον παράδειγμα δαμέ) Δαμέ ο U Roy κάμνει toasting πάνω που κομμάτι που ηχογραφήσαν άλλοι, τζαι χώννει τους στίχους του μες τα κενά την ώρα που εν τραουδά το συγκρότημα.

Οι DJs & οι Selectors στην Τζαμαϊκα επαίζαν με sound systems που εστήνουνταν σε δημόσιους χώρους τζαι συνάετουν ο κόσμος για να χορέψει τζαι να ακούσει μουσική. Τότε στην Τζαμαϊκα ήταν τόση πολλή η φτώσια που ακόμα τζαι ράδιο εν λλίοι που είχασιν, τζαι ακόμα πιο λλίοι είχαν πικ-απ για να ακούσιν δίσκους. Άρα τα sound systems επαίζαν πολλά κεντρικό ρόλο στην διάδωση της μουσικής, η οποία ήταν σχεδόν μόνον ντόπια τζαι οϊ εισαγώμενη. Τα τραούθκια ήταν που σαρανταπεντάρκα, τα οποία συχνά ετυπώννουνταν αποκλειστικά για το συγκεκριμένο sound system, γιατί έπαιζεν πολλής ανταγωνισμός για ποιον sound system εν νάσιει τα καλλύττερα τραούθκια, τζαι μετρούσεν πολλά νάσιει το sound system σου φρέσκα κομμάθκια.


Γύρω στο 1968 ετυπώθηκεν το πρώτον 45άρι με version - δηλαδή είσιεν το τραούδιν το κανονικό που την μια, ενώ που την άλλην μερκά του δίσκου είσιεν το ίδιον κομμάτι χωρίς τα φωνητικά. Τούτον το ορχηστρικό ονομάζετουν το version. Τζαι σύντομα εκαθιερώθηκεν ώστε σχεδόν ούλλα τα 45άρκα της ρέκεϋ να ακολουθούν τούτον το σύστημα - τζαι κατακρίβεια τωρά σε πολλά είδη μουσικής, όπως τζαι η χιπ-χοπ, συνήθως τα singles έχουν το ίδιο κομμάτι σε κανονική εκτέλεση τζαι που την άλλη το ορχηστρικό.
Τούτον το σαρανταπεντάρι ανακάλυψα το πριν 5-6 χρόνια άμαν επήα έσσω μιού εγγλεζοκυπραίου που εδούλευκεν στες βάσεις, ήβρα τον επειδή είσιεν βάλει αγγελία ότι επούλαν τα βινύλια του. Τον τζαιρό που είχα κάβλες τζαι εγύρευκα νάβρω βινύλια. Ονομάζεται "Work All Day" του Barry Biggs (1976) ενώ το version εν "Play All Night" των Dynamites. Εν καλόν παράδειγμα, που την μια εν το κανονικό κομμάτι με τον τραγουδιστή, τζαι που την άλλη εν το version, μόνον η μπάντα να παίζει το riddim, τζαι κατακρίβεια έσιει τες μοτίφες του, ο engineer έπαιξεν με τα echo, τα EQs, κόφκει το μπάσο τζαι ξαναβάλλει το, κτλ.

Τούτες οι μοτίφες εν η τέχνη της dub, τζαι εν μεγάλο θέμα τωρά να κάτσω να γράψω για την dub, άλλα έτσι που πάνω που πάνω - εν τρόπος να μοτιφάρεται η ηχογράφηση, έσιει βαθκειές ρίζες στην ρέκεϊ αλλά πλέον εφαρμόζεται τζαι σε άλλα είδη, τζαι έσιει μιαν συγκεκριμένη νοοτροπία τζαι φιλοσοφία στο πως γίνεται. Τότε στην Τζαμαϊκα έγινεν δηλαδή η εφεύρεση του remix.

Παρόλον που εγώ τουλάχιστον έμαθα την dub που συλλογές τζαι άλπουμς σωστά, η dub σαν είδος εξεκίνησεν που τα versions πας τα σαρανταπεντάρκα.

Δαμέ εν το τραούδι "Love is Universal" του Johnny Osbourne, τζαι στο 3:40 ακολουθεί το ίδιο κομμάτι σε dub που τον Scientist (το νταμπ εν το πρώτον που τα 10 Dangerous Matches στην συλλογή Scientist Wins the World Cup, έναν άλπουμ που ακούαμεν φανατικά έναν διάστημα - νομίζω εν ο Κ Γάμμα που το ανακάλυψεν, ή μπορεί ο Χάρος, εν αθθυμούμαι). Αν ακούσεις τζαι συγκρίνεις τα θκυο κομμάθκια νομίζω εν καλλύττερος τρόπος να καταλάβεις τι εν η dub παρά να κάτσω τωρά να περιγράψω τζαι να αναλύσω κτλ.


Συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: